66. Deel de Natuur Boekenbal 11


Boek Deel de Natuur 5.:. Een lust voor het oogFijn hoor, dat k^%$weer: eindelijk weer eens tijd om te bloggen.
Jammer dat datzelfde weer ervoor zorgt dat ik niet veel nieuw blogmateriaal heb, maar gelukkig is er meer in het leven dan fotografie…
Zoals fotografiefeestjes, yay.

Eigenlijk niet my cup of tea…dácht ik.
Om al die mensen die je in het veld zo vakkundig probeert te vermijden vrijwillig te gaan opzoeken leek me gewoon niet zo eh…logisch.
Nu ben ik een paar weken geleden naar het Natuurfoto Festival VNF gelokt en eigenlijk was het daar heel erg gezellig.
Al die natuurfotografen…net echte mensen.

Dus durfde ik het wel aan om afgelopen vrijdag langs te gaan op de boekpresentatie van Deel de Natuur.

En ik moet bekennen dat de sfeer zeer ontspannen en gezellig was.
Zonder camopakjes is het al een leuke puzzel op zich om iedereen te herkennen en fijn om te constateren dat het voor de verandering overal over ging behalve over ISO, diafragma en sluitertijden. (sorry, de smeuïge details houd ik lekker voor mezelf, dan had je er maar bij moeten zijn!)

En als kers op de taart mochten we allemaal genieten van het mooie beeld en bijbehorend verhaal van Neerlands Trots Jasper Doest.
Naast een groot fotografietalent blijkt hij ook nog eens een geboren verhalenverteller.
Zelden zag ik zoveel natuurfotografen zo braaf en geboeid op het puntje van hun stoel zitten.

De hoofdreden voor dit feestje…en voor dit blogje is het nieuwe boek van DDN.
Ik heb er net voor de zoveelste keer doorheen gebladerd en hoewel ik als vormgever uitermate kritisch ben, lukt het me maar niet een minpuntje te vinden. Dit boek is duidelijk met heel veel zorg en liefde gemaakt en: it shows….!

Voor wie het (nog) niet in huis heeft, hierbij een zeer willekeurige greep uit een even gevarieerde als mooie verzameling:

Grijze eekhoorn (Sciurus carolinensis) .:.

“Vorig jaar in de UK kon ik deze eekhoorn met een beetje mazzel op de foto zetten. ” Rene Visser

Blauwe Kiekendief (Circus cyaneus) .:. Roelof Molenaar

“Deze Ruigpootbuizerd dook boven op een muisje en met succes. Blijkbaar was ik niet de enige die het gezien had. Toen de Ruigpoot er vandoor wilde gaan ging de Kiek er achter aan.” Roelof Molenaar

Zangcicade (cicadidae) .:. Klaas Brolman

“Cicade die net is uitgeslopen is en te drogen hangt. Ik weet niet waarom ze s’nachts uitsluipen de enige reden die ik kan bedenken is dat ze dan minder kans lopen door andere insecten of vogels opgegeten te worden omdat ze tijdens het uitsluipen erg kwetsbaar zijn. Het licht komt van 2 zaklampen en tot mijn verbazing werkte het licht fluoriserend wat een fraai effect geeft.” Klaas Brolman

Veenpluis (Eriophorum angustifolium) .:. Nel Talen

“Vanmorgen op tijd in’t veld en bezig geweest om het veenpluis in’t tegenlicht, met wat mistflarden en opkomende zon, te fotograferen. Lastig plantje…” Nel Talen

Edelhert (Cervus elaphus) .:. Christian Biemans

“Afgelopen zondagavond ging het op de Hoge Veluwe ontzettend hard regenen op het moment dat de herten op de heide kwamen. Deze hinde was de eerste van het roedel die zich mooi liet fotograferen.” Christian Biemans

Keizerspinguïn (ptenodytes forsteri) .:. Jan Vermeer

“Een magisch moment, de temperatuur tolde plotseling naar beneden en er ontstonden daardoor ijskristallen in de lucht. Het lage licht is een cadeautje op dat moment. Locatie is Rijser-Larsen Ice Shelf, Antarctica.” Jan Vermeer

Kluut (Recurvirostra avosetta) .:. Andy Aubri

“Ieder jaar is het weer een feest in de ‘Vreugderijkerwaard’ (nevengeul aan de IJssel bij Zwolle) Trekvogels en broedvogels leven hier gebroederlijk naast elkaar, tenminste dat dacht ik. De Kluten met kuikens zijn hier heer en meester. Alle aanwezige soorten moeten het hier ontgelden. Casarca’s, Zwarte sternen, Bergeenden en zelfs de knobbelzwanen zijn niet veilig. De blauwe reiger dacht voor het slapen gaan nog even een snackje te kunnen halen…tuurlijk.” Andy Aubri


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 thoughts on “66. Deel de Natuur Boekenbal

 • Henk Bos

  Hoi Roeselien..
  Wat mooi..en leuk dat ik er een paar fotografen herken 🙂
  Nou ik kan begrijpen dat het moeilijk kiezen geweest is..wat een mega mooie foto’s..Die van Jan Vermeer..Ja..Daar smelten de meeste bij weg denk ik..(Zonder de anderen te kort te doen)..
  Gr Henk

 • Ghita

  Wat een mooi boekje, die titel ga ik noteren, lijkt me erg leuk om te hebben en lekker door te bladeren. Prachtige foto’s staan er in, want je laat hier natuurlijk alvast wat highlights zien.

  Tja, het weer blijft nog even zo, waar blijft nou die sneeuw waar ik zo op wacht (zeker tussen Kerst en oud en nieuw als ik geen vrij kan krijgen van mijn werk).
  Dit weekend wordt waarschijnlijk een foto uitzoek weekend, want naar buiten….hm, denk het niet.
  groetjes Ghita

 • Ghita

  Hi Roeselien,
  Weet jij waar ik dit boek kan bestellen? In de gewone boekhandel hadden ze hem niet. En ik vind het een prachtig boek om lekker op zo’n regenachtige dag als vandaag door te bladeren, op de bank , lekker inspiratie op doen en genieten van de mooie plaatjes.
  Wil je me even laten weten hoe ik dit boek kan krijgen?
  groetjes Ghita