26. Mudbugs 4


In mijn omgeving schijnt een behoorlijke rivierkreeftenplaag te heersen.
Deze Rode Amerikaanse rivierkreeft verspreidt kreeftenpest, waartegen onze eigen Europese rivierkreeft niet bestand is.
Dientengevolge is de inheemse soort in grote delen van Europa uitgestorven. Bovendien is de exoot zeer schadelijk voor vegetatie in onze sloten en daarmee een bedreiging voor vele onderwaterbewoners.

Vanzelfsprekend is niet  iedereen onverdeeld blij met dit gegeven.
Maar ondanks dit negatieve aspect blijft het een fotogeniek diertje dat ik al lange tijd eens wilde vastleggen.
Het afgelopen jaar had ik viermaal de kans.
De eerste kreeft vond ik in de bek van een reiger. Helaas móest ik echt een trein halen.
De tweede ontmoeting vond plaats op de autoweg. Ik kon nog net tijd maken om hem even te helpen oversteken, maar moest verder naar een afspraak.

Vorige week  vond ik mijn derde kreeft. We reden net met de auto de wijk uit  toen m’n zusje gilde: ‘Stooooop, er zit een schorpioen op de weg!’ Haar schorpioen bleek een rivierkreeft die een wandeltje in de wijk maakte.
Hoewel ik de foto’s al helemaal voor me zag wilde ik het gezelschap niet nog langer ophouden. Dus ook dit kreeftje verdween veilig in de sloot, zonder vereeuwigd te zijn.
Lastig, want ik hád dit diertje zo graag even model laten zijn.
Afgelopen maandag fietste ik naar huis. Ik zou net even tijd hebben om iets te eten en dan moest ik er weer vandoor.
Bijna reed ik een kreeftje plat. Snel van mijn fiets gesprongen en het diertje meegenomen, vastbesloten hem ditmaal toch even te fotograferen.
Ook mijn kat Mythos was erg blij met mijn vondst. Geheel onverwacht gaf hij mijn model een flinke tik op z’n kop, waarna ik ook dit kreeftje maar weer heb laten gaan….

Blijkbaar rust er geen zegen op mijn kreeften-fotografie-projectje…..

rode rivierkreeft Amerikaanse rivierkreeft Procambarus clarkii red swamp crawfish red swamp crayfish Louisiana crawfish Louisiana crayfish mudbugrode rivierkreeft Amerikaanse rivierkreeft Procambarus clarkii red swamp crawfish red swamp crayfish Louisiana crawfish Louisiana crayfish mudbugrode rivierkreeft Amerikaanse rivierkreeft Procambarus clarkii red swamp crawfish red swamp crayfish Louisiana crawfish Louisiana crayfish mudbug
rode rivierkreeft Amerikaanse rivierkreeft Procambarus clarkii red swamp crawfish red swamp crayfish Louisiana crawfish Louisiana crayfish mudbug


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “26. Mudbugs

  • Yvonne - Incanto Images

    dus jullie hebben ze ook. Zijn wel gaaf geworden de foto’s met de poes op de achtergrond. En in het groene gras helemaal lekker afstekend. Ik heb er dit jaar ermee in de krant gestaan…De natuur is er niet echt blij mee met deze vreter en sloper..want het worden er een beetje te veel. Het is vangen en opeten, is hun advies op dit moment.
    Eet smakelijk..
    Groetjes Von

  • Peter (Clint)

    Lachen dit zeg! Nooit zo’n rode gezien zelf, nou ja als hij in de pan heeft gezeten maar ik vind er weinig smaak aan en zie ze veel liever zo op de foto met die poten in de lucht. Zal wel een mannetje zijn zo te zien want hij geeft zich over aan je. Haha…Mooi Roeselien echt super apart want, wie heeft “ut” weer gevonden? Jij dus!