46. De Muis en het Groene Pluis 18


Muis (veilig buiten)Normaal gesproken mept kater Mythos zich met veel bombarie door het kattenluikje.
Als ik een zacht kloklop hoor in plaats van het gebruikelijke kebéng, dan weet ik wel weer hoe laat het is.
Klopklop betekent namelijk: ‘doe even open, want ik heb m’n bek vol….met een cadeautje…voor jóu….’
De enige vraag is nog wat het cadeau dit keer zal zijn.

De eerste keer was het een leeg pakje fristi.
De tweede keer een kikker en sindsdien zijn het muizen in allerlei vormen en maten.

Na de vangst volgt de rituele uitreiking van het cadeau.
Eerst slaat Mythos –Who da man?!– zijn prooi nog even een paar keer hard door de kamer.
Dan mag ik ‘m hebben.
Meestal krijg ik ze levend (verser=lekkerder), dus het is nog een hele kunst om het cadeau te pakken te krijgen.

Vervolgens bedank ik Mythos voor dit groots gebaar en als hij even niet oplet zet ik ‘m snel weer veilig buiten.
Maar afgelopen keer wist de muis nog te ontsnappen en schoot weg achter m’n koelkast waar ik ‘m niet meer achter vandaan kreeg.
Tsja…daar zit je dan met je muis.
En om van een nood maar een deugd te maken besloot ik dagelijks wat voer neer te leggen,  zo’n beestje moet toch eten nietwaar…?
Onze communicatie bestond uit het neerleggen (ik) en weghalen (muis) van een stukje kaas.
De muis zelf heb ik nooit meer gezien.

Een weekje later viel het me op dat er een vreemd groen pluis uit m’n vaatwasser kwam zetten.
Vreemd, misschien te hard gewassen of zo..?
Maar naarmate er meer pluis uit kwam begon er een donkerbruin vermoeden te rijzen……
De muis had besloten zich te vestigen in mijn favoriet huishoudelijk apparaat!
Na vakkundig openslopen van de vaatwasser blijkt hij nu inderdaad te wonen in de wand en de motor is tot muizen-wc omgebouwd. Yay.
En ondertussen kijkt Mythos me aan met een blik van: ‘Tsja, dan had je ‘m ook maar gewoon op moeten eten!’

Ik vind muizen heel lief, maar ik haat afwassen, dus er moest iets gebeuren.
Even gegoogled op “muis in vaatwasser” en uiteindelijk kwam ik op de muizenvriendelijke muizenval.
Muizenvriendelijk is hij wel, alleen z’n valfunctie vervult hij niet echt naar wens.
Elke dag leg ik er de lekkerste minimaaltjes in, maar de muis vertikt het om zich te laten vangen.
Ik heb het geprobeerd met kaas, brie, pindakaas en royal canin brokjes, maar hij trapt er niet in!
Ik wil de muis niet doodmaken, dus: Hélp: hoe krijg je een muis uit je vaatwasser?!

Muis (veilig buiten)

Muis (veilig buiten)

Muisvriendelijke muizenval

Muisvriendelijke muizenval

Mythos met een andere (niet meer levende) muis

Mythos met een andere (niet meer levende) muis

Who da Man?!

Who da Man?!

Killerkat

Killerkat


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 thoughts on “46. De Muis en het Groene Pluis

 • Greet Kok

  Hà, hà Roeselien, heb jij dat!
  Prachtig verhaal maar dat je de muis niet te pakken krijgt is minder.
  Ik heb hier ook zo`n vriendje kat, die komt ook met van alles aanzetten, zelfs een keer met een (gewonde) ijsvogel!
  Ik weiger te geloven dat hij hem zelf heeft gevangen, zoietsdoetieniet!
  Wat heb je Mythos trouwens prachtig op de foto gezet, is niet eenvoudig met een zwarte kat.
  De killerkat is mijn favoriet, wat een lekker bekkie.
  Ik kan je niet helpen met advies hoe je de muis uit de vaatwasser krijgt (ik heb niet zo`n apparaat), toch maar geduld hebben dat de muizenval zijn werk doet lijkt mij.
  Complimenten voor je schrijfstijl,
  groetjes Greet

 • Henk Bos

  Hoi Roeselien..
  Wat heb ik weer genoten van je verhaal….ha ha..
  Vissen weg…en nu een muis er voor terug….
  En hoe je die levend weer weg krijgt?…Ik weet de oplossing niet..
  Alhoewel….Verhuizen….of misschien de vaatwasser vervangen…
  Maar ik denk dat dat niet de bedoeling is 🙂

  Ik ben benieuwd hoe dit afloopt 🙂
  Gr Henk…en een fijn weekend

 • Gonnie van de Schans

  Hoi Roeselien,

  Ik geniet van het lezen van je stukje over de muis, maar van de muizen zelf niet. Als er ‘ns een keer eentje in de garage komt ben ik als de dood dat ie in huis komt. Ik moet bekennen dat ik onverbiddelijk ben en meteen een klem zet. Niet zo’n muisvriendelijk ding als jij hebt, maar zo’n echt klap-boem-klem exemplaar.
  Wij hebben gemerkt dat muizen gek zijn op chocolade, wie niet trouwens. Leg er een stukje van een reep, een mars of wat chocopasta in en de muis komt vanzelf. Natuurlijk er wel voor zorgen dat ie niks anders te pakken kan krijgen. Mocht je geen succes hebben, kijk dan eens naar het filmpje over de muizenval van Tom Manders als Dorus , kun je in ieder geval er nog om lachen.

  Groetjes, Gonnie

 • Miranda

  Wat een verhaal … mijn kat moet niets van echte muizen hebben … maar die van jou is dus een ware jachtmachine! Ik heb geen idee hoe je een muis uit een vaatwasser kan lokken … maar ik wens je veel sucdes 🙂 en ik heb genoten van je verhaal … ik moest er hartelijk van glimlachen … haha

  Fijn weekend.
  Groetjes,Miranda

 • Franka

  Haha, wat een verhaal weer.
  Ik heb werkelijk geen idee. Muizen houden ook van vogelvoer (zaadjes), dus dat zou je nog kunnen proberen. Verder weet ik het ook niet. Voortaan met de hand afwassen is ook wel een diervriendelijke oplossing, maar ik begrijp dat je erg gesteld bent op het apparaat.
  Wat een mooie kater is Mythos. Mooi en gevaarlijk, een onweerstaanbare combinatie 😉

 • Yvonne - Incanto Images

  dat killerkat de muisjes levend bij je binnen brengt is wel heel bijzonder om te lezen, maar hoe je nu dit muisje gaat vangen..??? ik heb geen idee. Je hebt toch al heel veel dingen uit gevogeld om het op een zachte manier te doen. Vogelzaadjes zie ik ze hier op mijn vogelvoeder plekje ook eten..Heel veel succes met je vangst.

  Groetjes Von

 • artmus

  als ik niet zo vreselijk moest lachen zou ik ernstig kijken Roeselien.
  echt ik leef met je mee…whahahahahahahahahahaha

  eigen schuld dikke bult.
  je bent niet alleen een slechte jager ( wat Mythos al vermoede) je bent ook een sukkel.
  ik raap mijn geschenken altijd dankbaar op van de vloer…de mijne leven nooit meer.
  ja behalve die ene….die jonge merel…..maar die koos het hazenpad toen ik de deur voor hem opende.
  een muis in de afwasmachine….whhahahahahahahaha

 • Loes

  Oh Roeselien, wat een heerlijk verhaal! Ik heb het met een grote grijns zitten lezen.
  Helpen met met het oplossen van je probleem kan ik helaas niet, ja, ik zou een keertje kunnen komen afwassen, maar dat lost niks op 😉
  Succes ermee!
  Groetjes
  Loes

 • Gerrit (UH)

  Hahaha, wat een vermakelijk verhaal. Hier zitten veel bosmuisjes, zie je zelden binnen, maar als het erg koud is, willen ze nog weleens via de afvoer van de wasdroger binnen schuilen. Als het dan warmer wordt vertrekken ze vanzelf weer. En de muizen die het lef hebben, in de tuin te bivakkeren, lopen grote kans door onze kees het leven te laten. Hoe kezen dat doen is me een raadsel, ze happen, muis verdwijnt in bek, staartje steekt uit bek, kees kijkt even glazig en tuft dan een volkomen gave dode muis uit.
  Wat zijn die groene pluizen nou?

  • roeselien

   Dank voor je reactie. 😀
   > Wat zijn die groene pluizen nou?
   Haha, da’s best een goeie vraag!
   Ik ben bang dat het isolatiemateriaal uit de wanden van de vaatwasser is.
   En ik kan alleen maar hopen dat ‘ie daar geen nestje aan het bouwen is…

   Groetjes,
   Roeselien

 • Peter (Clint)

  Hahaha die kat van jouw komt nog eens met iets thuis. De ene keer heeft hij een slang de andere keer een muis. Maar daar heb jij ook wat aan zo’n beest. Je hebt hoe dan ook een zalige fotoserie gemaakt van het dier en ach, als ik eerlijk ben help ik er jaarlijks tientallen om zeep. Anders wordt het een plaag in mijn kanariehok….

 • Maike

  Hahahaha het is net of ik m’n eigen verhaal terug lees 😀
  Mijn trotse kater Mischka vangt sinds kort… waar ik natuurlijk ontzettend dankbaar voor ben. Maar blijkbaar is er eentje ontsnapt, zo’n twee weken geleden. Ik vond het nogal vreemd dat bij thuiskomst twee best grote klikplinten van m’n keukenblok afgesloopt waren, maar blijkbaar kreeg de kat hem niet meer te pakken. Ik heb ook net als jij af en toe een stukje kaas (chips is ook leuk, hoor je hem eten) neergelegd en zo heel af en toe ziek hem wandelen door de keuken. En dat terwijl ik 3 katten heb, ik schaam me dood.

  Anyway, ik heb ook zo’n val geprobeerd en bij mij werkt het ook niet. En ik wil geen gif gebruiken vanwege de huisdieren die ik verder nog heb en graag in leven hou. Heb jij inmiddels al iets verzonnen?

  Bij mij zit hij ook in de vaatwasser, ik weet alleen niet waar. Ik haal 1 keer in de week de vaatwasser en koelkast van de wand om erachter schoon te maken, maar het wordt steeds ranziger. En de muis wordt steeds vetter 😀

  • roeselien

   Hi Maike,

   Grappig om te lezen dat er meer mensen zijn met dit ‘probleem’. 😀
   Ik heb uitgezocht waar de muis precies zit: in mijn vaatwasser zitten aan de achterkant twee perfecte muizengaten, waardoor hij in de wanden van de vaatwasser kan komen. Van daaruit kan hij ook naar het motorgedeelte.
   Ik zie de muis nooit, maar af en toe komt er nog groen isolatiemateriaal uit de vaatwasser, dus blijkbaar doet hij het nog steeds.
   De val werkt, niet, dus nu ben ik de ’emmer-truuc’ (emmer met wat voer en een loopplankje, zodat hij er wel in, maar er niet meer uit kan) aan het proberen.
   Helaas trapt hij ook hier niet in….
   Ik heb nog één wapen achter de hand: chocolade, dat schijnt onweerstaanbaar te zijn voor muizen.
   En als dat echt niet werkt dan zet ik tandpasta in…;) (ze schijnen een hekel te hebben aan mintgeur)

   Succes ermee & groet,
   Roeselien

 • Ria B

  Tsja ik zou de muis natuurlijk een kop koffie kunnen geven maar ik denk dat je een groot glas met voer op de bodem in je vaatwasser moet zetten…en anders….je kat een nachtje in de vaatwasser laten slapen….als dat geen goed idee is…je vaatwasser open zetten….voer ervoor leggen en je kat het klusje laten klaren….
  De enige andere optie is ..je vaatwasser op marktplaats zetten en een ander kopen….of de machine op spoelen zetten…ze kunnen zwemmen namelijk…en dan halverwege de machine openen om te kijken of je hem eruit kan vissen met schepnet.
  Verder heb ik even geen goede ideetjes gnagnagna

 • André

  Hoi Roeslien

  via de blog van Loes hier terecht gekomen, heerlijk om te lezen en zo herkenbaar, wij hebben ook zo’n jager in huis en ik heb ook wat levende muizen en kikkers in huis gehad, waarvan ik er sommige nooit meer teruggevonden heb.
  Prachtige foto’s verder en fijn geschreven, ik ga je zeker volgen

  Groetjes
  André