44. Roerdompselen (+Column DDN) 21


Roerdomp Bittern Botaurus StellarisAls newbie in de vogelfotografie beleefde ik begin vorig jaar mijn roerdompprimeur.
Een te dikke en te bruine reiger vloog verschrikt op uit het riet en pas later realiseerde ik me dat dit er één moest zijn geweest…

Sinds die eerste ontmoeting is deze vogel me blijven fascineren en aan de vele uploads te zien ben ik daar niet alleen in…
De roerdomp wordt omgeven door raadselen en waarschijnlijk is dit deels de reden van zijn aantrekkingskracht op fotografen en vogelaars.
Hoe komt de roerdomp toch aan dat mysterieuze imago….?

Voor een deel zijn het ongetwijfeld zijn wat ongebruikelijke looks.
Door de buitenproportioneel grote poten, zijn vormeloos lijf en wat wazige blik doet hij denken aan een niet helemaal gelukte Muppet.
Zodra hij zich op glad ijs begeeft en met dat rare dinosaurusloopje probeert over te steken kan hij makkelijk opteren voor de eerste prijs bij het Ministry of Silly Walks. Knulligheid troef.

Maar net als je denkt dat je hem zou gaan willen knuffelen laat hij een heel ander gezicht zien: De killer blik. Zodra de roerdomp in jaagmodus is, is er niets schattigs meer aan en prijs je je gelukkig dat je geen visje bent. Of een concurrent.

Roerdomp Bittern Botaurus Stellaris

Roerdomp camouflage werkt niet zo goed in zo'n witte wereld

Roerdomp Bittern Botaurus Stellaris

Roerdomp met killerblik

De Botaurus stellaris staat bekend als een zeer schaarse en schuwe vogel.
Van de duizenden roerdompen aan het begin van de vorige eeuw zijn nog maar 100-150 broedparen over.
Daarbij is de roerdomp de Meester van de Camouflage.
Als er gevaar dreigt ontvouwt hij zijn ‘Ik-ben-alleen-maar-een-onschuldige-rietstengel-performance’.
In de beroemde paalhouding wuift hij zelfs met het riet mee om zijn act kracht bij te zetten.
Een Oscar-waardige prestatie, want….hij wordt inderdaad zelden gezien.

Roerdomp Bittern Botaurus Stellaris

Roerdomp in paalhouding

Roerdomp Bittern Botaurus Stellaris

Ministry of Silly Walks

Maar wat ik nog steeds niet begrijp……als er zó weinig roerdompen zijn en ze zijn zo goed in verstoppertje spelen, hoe kan het dan dat de (vogel)fotografiecommunities recentelijk overspoeld werden met roerdompfoto’s…?
Op het internet leek wel een roerdompplaag te heersen…

En die vermeende schuwheid lijkt evenredig met de temperatuur af te nemen.
Menig fotograaf heb ik horen klagen dat ‘de roerdomp te dichtbij kwam’ zodat er ‘slechts’ een kopportretje mogelijk was…

Ik begrijp dat ze door voedselgebrek gedwongen worden hun veilige schuilplaats te verlaten en dat meerdere mensen één roerdomp kunnen spotten.
Maar 1340 waarnemingen in de afgelopen twee maanden t.o.v. minder dan 50 in een gemiddelde zomermaand is toch op z’n minst opmerkelijk.

En dat roept ook de logische vraag op waar ze dan blijven als het weer warmer wordt.
Werken ze in stilte aan het verbeteren van hun camouflagetechnieken of….. keren ze terug naar het moederschip..?

Een deel van de roerdompen blijft sowieso in Nederland, getuige de typische roerdompsound die in de zomer kan worden waargenomen.
(Dit geluid wordt omschreven als het blazen over een leeg bierflesje.
Ik vind het meer klinken als het oppompen van een lek luchtbed, maar voor mevrouw roerdomp schijnt deze baltsroep onweerstaanbaar te zijn.)

Roerdomp Bittern Botaurus Stellaris

Roerdomp met dinosaurusloopje

Roerdomp Bittern Botaurus Stellaris

Welke Roerdomp... Waar?!

De afgelopen winterperiode heb ook ik uitgebreid mogen genieten van een ‘rugzakroerdomp’ die onverstoorbaar bezig was met z’n roerdompending.

Al kijkend en klikkend ontstond er een nieuwe vraag: Hoe vangt een roerdomp eigenlijk een vis?
Menigeen zal het beeld kennen: een roerdomp die roerloos aan een wakje staat met de punt van zijn snavel in het water. Hij wacht….kijkt…slaat toe en…raak!! Hoe dóet ‘ie dat?!
Om een antwoord te vinden op die vraag heb ik me sufgegoogled en kwam de volgende theorieën tegen:

 • De roerdomp bepaalt met zijn snavel de brekingsindex van het water en alles dat beweegt is voedsel. Beweging = toeslaan.
 • De roerdomp gebruikt zijn ogen om te jagen. Zijn snavel steekt hij in het water alvast om zo dicht mogelijk bij de prooi te zijn en/of om de vissen niet door snavelgeplons te verjagen.
 • De roerdomp zou evenals sommige reigersoorten vissen met aas.
  Hij braakt wat restanten op als lokvoer, hetgeen een olieachtig laagje op het water zou achterlaten zoals ook soms na een reigeraanval in vijvers te zien is…
 • Mogelijk lokt de roerdomp zijn prooi met trillingen of geluid, via snavel of tong.

De roerdomp heeft mij in ieder geval weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt: Hoe meer je weet, hoe minder je weet. En dit is precies wat natuur(fotografie) zo aantrekkelijk maakt….een wereld waarin mysteriën nog bestaan….

Wel ben ik af en toe blij dat ik geen wetenschapper ben. Ik hoef de vragen niet te beantwoorden, ik kan volstaan met gewoon een paar simpele klikjes op het juiste moment, hopend daarmee een fascinerende vogel z’n verdiende Five Minutes of Fame te geven….

Ook verschenen als column op Deel de Natuur

Roerdomp Bittern Botaurus Stellaris

Winterdans

Dit blog is ook verschenen als column op Deel de Natuur.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 thoughts on “44. Roerdompselen (+Column DDN)

 • Gonnie van de Schans

  Hoi Roeselien,

  Mijn roerdompprimeur moet nog komen. Ik begrijp uit jouw komisch geschreven stuk dat ik toch nu de meeste kans maak . Jij hebt met jouw paar simpele klikjes (sorry zijn je eigen woorden) prachtige foto’s gecreeerd. Echt genieten dit blog zowel wat tekst als wat foto’s betreft.
  De winterdans wint qua schoonheid, de ministry of silly walks wint qua humor.
  En jij wint de bloggeraward!

  Groetjes, Gonnie

 • Willem de Wolf

  Een vurrukkulluk verhaal met mooi beeldmateriaal, Roeselien. Ik had het op DDN al gelezen , maar hier kan ik er tenminste ook op reageren. Petje af voor je pennevrucht en de prachtige platen ‘door je oog’ gezien en vastgelegd…

  groet, Willem

 • Miranda

  Wat een heerlijk en interessant verhaal … super om te lezen. En de foto’s zijn ook erg mooi, ik heb nog niet de ervaring gehad om oog in oog te mogen staan met een roerdomp, maar zo kan ik met jouw foto’s alvast wel genieten van zijn schoonheid en mooie en grappige eigenschappen. Top, dank daarvoor.

  Groetjes en fijne avond
  Miranda

 • Greet Kok

  Hà, hà, ik lig in een deuk!
  Prachtig verhaal met sùper foto`s!
  Je accosiatie met het Ministrie off Silly Walks, zo geinig, ik zie John Cleese zò weer voor mij.
  Ik vond het leuk om je tegen te komen Maandag, het wordt steeds gezelliger bij de schuilhut.
  Groetjes Greet

 • Franka

  Heerlijk verhaal Roeselien. Ook ik had er op DDN al van genoten en het is fijn dat je mensen hier de kans geeft om een reactie te plaatsen onder je schrijfwerk. Opdat het niet onopgemerkt is gebleven…

 • Loes

  ‘Een paar simpele klikjes op het juiste moment’ ….
  Alsof het zó gemakkelijk is!
  Alhoewel? Je schrijft over een ‘rugzakroerdomp’ 😉
  Niettemin Roeselien, je hebt hier vast meer voor moeten doen dan een paar simpele klikjes, maar wat een fantastisch resultaat heb je weer bereikt , ik heb met volle teugen zitten genieten van je beeldverhaal, super!
  Groet
  Loes

 • artmus

  “Een te dikke en te bruine reiger vloog verschrikt op ”
  ja inderdaad….je gaat denken dt er iets niet klopt he.
  wat een superserie weer roesje

  wegens omstandigheden even geen hoofdletters

 • Peter (Clint)

  Hoi Roeselien. Mensen wat het je weer een verrukkelijke fotoserie neergezet! Dat witte van de sneeuw en het warme bruin van de “domp” komen geweldig fraai uit je pixels zetten. Echt fotowerk van de bovenste plank. Ja nu je het roept is het best een vette roerdompwinter. Nou is het altijd een mazzeltje en toch heb ik hem op het natuurgebiedje langs de lek van de 4 keer dat ik ging, hem drie keer gezien. Echt schuw zijn ze dus niet en een tijdje honkvast. Of er echt veel zijn? Tja…Ik zie ze weinig maar wie weet verstoppen ze zich. Je info erbij is kostelijk en nog leuker dat het als column is gebruikt. Heb jij ook zo’n zin in voorjaar? Dat grijze weer hangt me de bebaarde keel uit.
  Groetjes from bro.

 • Ghita

  Hoi Roeselien,
  Wat een supermooie foto’s. Ik heb er geen andere woorden voor, dit is gewoon top. En de tekst erbij, geweldig, je hebt zeker ook schrijverstalent.

  groetjes Ghita

 • Remco

  Hallo Roeselien,

  Wat een prachtige opnames van deze aparte en mooie Reigersoort. Zijn allemaal een genot om naar te kijken, vooral de laatste opname. Zo heb ik hem nog nergens eerder gezien bij iemand.

  Heerlijke blog weer, die ik graag lees.

  Groetjes,

  Remco

 • Jos

  Schitterend verhaal Roeselien.
  En wat een humor met die Silly Walks.
  Je foto’s zijn weer prachtig.
  Elke keer weer genieten.
  En wat info over het dier is ook altijd welkom.
  Groetjes,
  Jos

 • renevosfotografie

  Mooi verhaal en schitterende foto’s. Toch wel iets meer dan een paar simpele klikjes! Ik heb ooit eens een roerdomp onverwachts onder mijn neus vandaan zien opvliegen en dat was mijn ervaring met deze soort.

  Ga vooral door met het schrijven van zulke verhalen. Mij doe je er in ieder geval een plezier mee.

  Gr. René

 • bianca dijck

  leuk stuk geschreven
  ik heb een paar jaar geleden mijn roerdomp primeur gehad er stonden vogelaars te zoeken naar deze vogel en ze konden hem niet vinden wij meezoeken maar zonder resultaat
  willen we net wegrijden met de auto toen mijn blik ineens in een roerdomp gezicht keek ik zei daar daar haha ik uitstappen en voorzichtig benaderen ik heb een aantal fotos niet bijzonder omvat ik te weinig bereik had maar heb hem wel gezien hij/zij vloog weg en ging tussen het riet waar we hem niet meer gezien hebben
  maar de foto’s die jij hebt gemaakt zijn echt super mooi zoals al je andere foto’s

  • roeselien

   Wat een leuke vogels zijn het he?!
   Ik heb er inderdaad vrij uitgebreid van kunnen genieten…..leuk dat jij er ook één hebt mogen zien!

   Dank voor je complimenten en fijn vervolg van het weekend,
   Roeselien